Kemoterapija – Kako se pripremiti na gubitak kose

Kemoterapija – Kako se pripremiti na gubitak kose

Kemoterapija i gubitak kose. Gubitak kose zasigurno je jedna od najtežih nuspojava kemoterapije, za neke od nas i najteži izazov u liječenju. Iznenadni gubitak kose čini nas nemoćnima, oduzima nam važan simbol ženstvenosti, odaje dijagnozu i bolest koju prolazimo. Iako je najvažnije dobiti bitku za život, teško je prihvatiti novu sliku sebe u ogledalu.

Ako ste upravo u procesu pripreme za kemoterapiju, donosim vam savjete kako da se što bolje i što “bezbolnije” pripremite na gubitak kose, obrva i trepavica.

Najvažnije je znati da je gubitak kose samo privremen, kosa će početi rasti otprilike 6 mjeseci nakon prve kemoterapije, vjerojatno će biti drugačije teksture, moći ćete isprobati sve one kratke pixie stilove, a u međuvremenu zapamtite – vi ste puno više od svoje kose! Budite usredotočene na proces liječenja, na snagu vaših misli, optimizam i pozitivu.

Skratite kosu prije kemoterapije

Razmislite o šišanju na kraću frizuru prije nego počnete s kemoterapijom. Pomoći će vam da se naviknete na kratku kosu i biti će vam lakše kada kosa počne ispadati. To se najčešće događa 2-3 tjedna nakon prve kemoterapije. Također, odlučite li se za nošenje perike, ona će vam bolje pristajati na kraću kosu.

Odaberite periku prije kemoterapije i gubitka kose

Ako se odlučite za nošenje perike, savjetujem vam da ju odaberete prije početka kemoterapije. Imati ćete više energije, lakše ćete odabrati nijansu i dužinu koja vam najbolje pristaje. Najvažnije je da odaberete periku u kojoj se osjećate najugodnije. Ja sam odabrala klasičan pixie stil perike – kratku periku sa šiškama u mojoj prirodnoj nijansi – tamno smeđoj. S njom sam se osjećala baš ugodno, a kada je kosa počela rasti nisam imala onaj prijelaz sa duge perike na kratku kosu. Također, informirajte se kod svog obiteljskog liječnika o doznaci za perike na teret HZZO-a. Preporučujem vam da periku birate u društvu prijateljice, kćeri, sestre, majke… one će vam najbolje moći savjetovati koji stil frizure vam najbolje odgovara.

Nabavite pokrivala za glavu – turbane, marame i kape

Turbani, marame i kape grijati će vašu glavu zimi, štititi je od sunca ljeti, te će vam pomoći da se osjećate ugodno. Pozitivna strana kod turbana je što su nježni prema osjetljivom tjemenu i vrlo ugodni za nošenje. Neke žene se ne osjećaju ugodno s perikom, već isključivo biraju turbane. Neke žene imaju posebne turbane u kojim spavaju. U našoj ponudi možete pronaći puno lijepih i elegantnih modela turbana za svaki dan, sve prilike i za nošenje tijekom spavanja. U ponudi imamo turbane od bambus vlakana i najugodnijeg supima pamuka.

Provjerite turbane iz naše kolekcije turbana

Trajno iscrtavanje obrva prije kemoterapije

Uz kemoterapiju i gubitak kose, česta nuspojava je i gubitak obrva i trepavica. Dok gubitak kose možemo lako prikriti perikom i turbanom, gubitak obrva i trepavica teže je sakriti, pogotovo ako niste baš spretne u svakodnevnom iscrtavanju obrva olovkom. Informirajte se o trajnom iscrtavanju obrva. Predlažem vam da trajno iscrtavanje obrva ili microblading napravite prije kemoterapije prema vašem prirodnom obliku obrva. Taman će vam trajati godinu dana ili dvije godine – dok vam savršeno ne izrastu vaše obrve. Raspitajte se u više kozmetičkih salona, neki saloni ovaj tretman ne naplaćuju onkološkim bolesnicama.

Podijeli ovu objavu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.