Kako biti podrška ženi kojoj je dijagnosticiran rak dojke?

Kako biti podrška ženi kojoj je dijagnosticiran rak dojke?

Ako vam je prijateljici, mami, baki, partnerici nedavno dijagnosticiran rak dojke i priprema se za veliki kirurški zahvat kao što je mastektomija, vjerojatno se pitate što sada možete učiniti da joj budete podrška ženi kojoj je dijagnosticiran rak i pomognete joj da se pripremi na operaciju. Mastektomija je vjerojatno najteža operacija jer na ženu ne utječe samo fizički, već i psihički. Vašoj dragoj ženskoj osobi u ovom trenutku treba vaša briga, ljubav i ohrabrenje. 

Najmanje dva do tri tjedna nakon operacije dojki, mastektomije osjećati će bol, oticanje, pokreti će joj biti ograničeni, podizanje ruku će joj biti teško. Imati nekoga u blizini na koga može računati i tko joj je spreman pomoći je neprocjenjivo. Pošto je podrška prijatelja i obitelji vrlo važna u procesu liječenja i oporavka htjeli smo stvoriti vodič upravo za te prijatelje i članove obitelji koji su sastavni dijelovi procesa oporavka. Puno je toga što je ženama potrebno za brži oporavak nakon raka dojke i operacije raka dojke, a pošto smo sve to i same prošle pišemo vam ove savjete i iz vlastitog iskustva. Iz pozicije žene koja je i sama prošla mastektomiju.  

4 načina na koje možete pomoći prijateljici koja prolazi kemoterapiju ili mastektomiju 

1. Budite joj podrška 

Vaša prijateljica ili članica obitelji trebati će vašu podršku – fizičku i emocionalnu jer to nije samo vrijeme fizičkog oporavka nego i emocionalnog. Važno je da vaša voljena osoba bude okružena ljudima koji ju vole i žele pomoći, poput članova obitelji, prijatelja ili susjeda. Budite tu za razgovor, slušajte ju, budite joj rame za plakanje. Budite pozitivni, skrenite joj misli s bolesti, pazite da se ne osjeća kao “bolesnik”. Ona je ista osoba kakva je bila i dan prije dijagnoze, tretirajte ju na isti način. Nikako joj nemojte pokazati sažalijevanje, negativu, pesimizam, radije joj pokažite suosjećanje. Nemojte pričati o prognozama, postocima,  preživljenju. Usmjerite komunikaciju na vedrije optimistične teme.  

Ponekad je teško prihvatiti vlastitu dijagnozu, teško je i nositi teret dijagnoze na leđima. Možete pomoći tako što ćete usmjeriti prijateljicu profesionalcima, psihologu, psihijatru i drugim stručnjacima koji bi mogli pomoći. Ženi nekada trebaju iskustva i podrška žena koje su prošle isto što i one. Predložite joj kontaktiranje udruga, spojite ju s ženom koja će joj dati podršku iz perspektive osobe koja je sve preživjela. 

2. Istražite proizvode koji im mogu biti od pomoći 

Odmah nakon dijagnoze ni ne snađemo se i već smo u procesu liječenja, a da nismo ni imale vremena istražiti turbane, pokrivala za glavu, perike, grudnjake, pidžame za bolnicu. Ako kreće na kemoterapiju istražite ponudu turbana i perika u vašem gradu, odvedite ju u kupnju turbana ili perike. Vi ćete joj najbolje znati preporučiti dužinu i model perike ili model i boju turbana. Što se tiče turbana birajte prirodne materijale, najbolje bambus, pamuk ili viskozu. Pomozite joj pripremiti stvari za bolnicu, nemojte zaboraviti na kompresivni grudnjak, laganu tekstilnu protezu, postoperativni grudnjak… Bitno je da se i u bolnici i kod izlaska iz bolnice osjeća kao i prije. Provjerite naše pidžame s džepićima i kolekciju za oporavak.  

3. Pobrinite se oko njihove prehrane i pripreme obroka 

Uravnotežena, zdrava prehrana ključna je za oporavak. Ali kada se oporavljate od operacije, ustajanje i kuhanje često su zadnje što želite i možete učiniti. Pomozite svojoj prijateljici ili dragoj osobi tako što ćete joj osigurati da dobije zdrave obroke koji su joj potrebni da bi se osjećala najbolje. Postoji nekoliko načina na koje to možete učiniti: 

  • Skuhajte domaći, zdravi obrok i dostavite im ga  
  • Napravite im zalihe svježeg voća i povrća 
  • Ponudite se otići im u trgovinu  
  • Smrznite im gotova domaća jela  

4. Potičite ih na tjelovježbu i fizikalnu terapiju 

Vrlo je važno krenuti s laganim vježbama odmah poslije operacije. Izaći će iz bolnice s listom vježbi koje treba raditi svaki dan kako bi što prije mogla vratiti snagu, pokrete… Operacija grudi često mijenja držanje, način sjedenja, ravnotežu i način na koji hodate. Lagane vježbe istezanja odmah po operaciji mogu pomoći vratiti pokretljivost ruku.  

Pridružite im se u šetnji. Obavljanje fizičkih aktivnosti s voljenom osobom može im odvratiti um od boli ili nelagode i učiniti proces oporavka ugodnijim. 

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)