Iz medija: Portal Zdravlje.hr

Iz medija: Portal Zdravlje.hr

U visokoj trudnoći otkriven rak, danas – majka koja je pokrenula brend za žene nakon mastektomije

Simona Augustić, ima 36 godina, a prije skoro šest godina u visokoj trudnoći dijagnosticiran joj je metastatski karcinom dojke.

– Dijagnoza karcinoma dojke pogodila me preko noći i zatresla tlo pod nogama. Osobito jer sam cijeli život pazila na prehranu, uvijek sam bila fizički aktivna i u formi. Nikome u obitelji nikada nije bio dijagnosticiran karcinom dojke. Preko noći, iz vedra neba, potpuno neočekivano sve se promijenilo kada se ta jedna kvržica koju sam uočila na polovici trudnoće pokazala zloćudnom.

Tjedan dana nakon dijagnoze rodila je svoju predivnu kćer Izabel, koja joj je kako kaže, spasila život, jer je s njom sve bilo lakše.

– Uz nju i mog supruga teške kemoterapije nisam ni osjetila. Pomogli su mi da budem pozitivna i fokusirana na budućnost. Bila sam fokusirana samo na nju i na nas i ništa mi drugo nije bilo važnije od toga. S njom u naručju nisam imala vremena za negativne misli, za google, dijagnoze, prognoze, statistiku…
Odlučila je s nama podijeliti svoju priču koja bi mogla ohrabriti i uliti optimizam svima, a posebno mladim ženama koje su se upravo suočile s teškom dijagnozom s kojom se i sama suočila vrlo mlada, s 30 godina.

Danas više cijenim život

– Želim im reći da iako je dijagnoza metastatskog raka dojke obeshrabrujuća, život može biti ispunjen, lijep i vrijedan življenja i borbe za njega.
Danas puno više cijenim život, cijenim svaki dan, zahvalna sam jer sam cijelo vrijeme dobro, nalazi su mi potpuno čisti, terapija se pokazala djelotvornom, pazim na prehranu, pazim na misli, živim punim plućima.

Međutim, ni trauma od same dijagnoze, ni kemoterapija, ni gubitak kose nisu Simoni tako teško pali kao mastektomija, kao gubitak dojki.
– Spoznaja da se moje tijelo zauvijek promijenilo bacila me u depresiju. Nisam znala kako se obući, kako sakriti asimetriju. Moje samopouzdanje je tonulo. Osobu u ogledalu više nisam poznavala. Moje tijelo više nije bilo moje. Ništa od starog donjeg rublja više mi nije odgovaralo. Mjesecima sam se mučila dok nisam pronašla unutarnju snagu i ponovno zavoljela svoje tijelo.

FB grupa: ONKO Beauty

Nezadovoljna slabom ponudom postoperativnog donjeg rublja u Hrvatskoj, odlučila je osnovati brend za žene nakon mastektomije ARYA Intimo, proizvoditi donje rublje, pidžame s džepićima, potkošulje s integriranim grudnjakom i moderne lijepe kupaće kostime i otvoriti prvu specijaliziranu trgovinu u Hrvatskoj potpuno posvećenu onkološkim pacijenticama. Tu svaka žena suočena s gubitkom kose tijekom kemoterapije ili gubitkom dojki nakon operacije može naći sve što joj je potrebno, sve na jednom mjestu – u Jurišićevoj 19 (u Rotonda centru) u Zagrebu i u web trgovini.

– Nedavno sam osnovala i Facebook grupu ONKO Beauty kojoj je cilj promovirati savjete o ljepoti i ojačati samopouzdanje žena koje se suočavaju s estetskim nuspojavama kod onkoloških terapija. Smatram to izrazito bitnim, objašnjava Simona Augustić, jer – žene smo, važno nam je kako izgledamo i želimo zadržati sliku sebe i ženstvenost i u bolesti.

Ponekad se, kaže Simona, jave i predrasude pa se misli da je važnije liječiti se nego našminkati se i dotjerati. Briga o ljepoti smatra se neozbiljnom i žene često ostave po strani želju da se osjećaju lijepo.

– Sama sam to osjetila na svojoj koži. Kosa opada, tijelo otiče, ostaju ožiljci od operacija, gube se trepavice i obrve i lice postaje manje izražajno. Sve te fizičke promjene u kratkom vremenu izazivaju i snažnu psihičku slabost kod mnogih žena, koje ne samo da moraju naučiti živjeti s rakom i boriti se s njim nego se moraju boriti i sa slikom osobe u ogledalu koju više ne prepoznaju. Kada sam počela raditi na stvaranju ovog brenda prošle godine, nisam mogla vjerovati da zaista nitko u Hrvatskoj ni u regiji ne proizvodi ovakve proizvode. Osjećala sam se pomalo luda jer sam mislila da očito postoji razlog zašto je to tako…

Ponosne na svoje ožiljke

No, nisam mogla prihvatiti činjenicu da u današnje vrijeme nitko ne misli nas. Mislim da je mastektomija kod nas još uvijek tabu tema, o tome se baš ne priča. A nimalo se ne bi trebale sramiti naših ožiljaka, baš suprotno! Moramo biti ponosne na ono što smo postale nakon borbe za život. Ne sramiti se naših ožiljaka, ali imati mogućnost sakriti ih kada to želimo.

– Otkada sam osnovala ARYA Intimo moj život je dobio još puniji smisao. Zadovoljstvo i sreća žena kada nađu donje rublje koje im odgovara, kada im zajedno pronađemo potpunu simetriju – neopisivo me ispunjava.
Svakodnevno dobivam poruke žena koje su oduševljene ovime što radim i što napokon postoji mjesto gdje mogu kupiti drugačije, ženstvenije donje rublje, pidžame s džepićima i kupaće kostime. Dobiti poruku “Hvala vam što mislite na nas” znači dobiti i potvrdu da je sve ovo što radim bitno! I neopisivo mi je drago da sam pokrenula ovaj projekt, za sve nas, poručuje Simona Augustić koja je prava inspiracija za mnoge od njezinih zadovoljnih klijentica.

Originalni članak: portalzdravlje.hr

Podijeli ovu objavu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.