Iz medija: Gloria

Iz medija: Gloria

NOVA SNAGA NAKON BOLESTI: ZAGREPČANKA SIMONA AUGUSTIĆ DIZAJNIRA POSEBNO RUBLJE ZA ŽENE KOJE SU NAPRAVILE MASTEKTOMIJU

Cijeli članak pročitajte na ovdje

pin up

Zagrepčanka Simona Augustić (35) prije pet godina suočila se s teškom dijagnozom – u 37. tjednu trudnoće dijagnosticiran joj je rak dojke, napravljena joj je mastektomija i ugrađeni implantati. No, nekoliko mjeseci kasnije, zbog infekcije, jedan joj je implantat odstranjen pa joj je poprsje ostalo asimetrično. Simoni je u tim trenucima bilo teško pronaći udobnu i lijepu odjeću, kupaće kostime, pidžame i donje rublje koje bi nosila tijekom oporavka, ali i kasnije. Naime, u tim osjetljivim trenucima ženama su važni odjevni predmeti kojima će prikriti da su im odstranjene grudi. Nezadovoljna slabom ponudom postoperativnog donjeg rublja, Simona je odlučila pokrenuti proizvodnju donjeg rublja.

Arya Intimates

– I tako je nastao Arya Intimates, hrvatski brend donjeg rublja i kupaćih kostima za žene nakon mastektomije. Kaže Simona, koja je nakon završetka studija ekonomije 2011. otišla u Rim, gdje se zaposlila u tetinoj obiteljskoj tvrtki. Pet godina kasnije, upoznavši supruga Ivana, vratila se u Zagreb.

– Kad sam ostala trudna, sve je bilo u najboljem redu. Nikada nisam ni pomislila da bi mi se ovako nešto moglo dogoditi. Napipala sam kvržicu u trudnoći, ali sam u razgovoru s ginekologinjom zaključila da nije ništa. Nakon povratka s mora, pomišljajući na komplikacije prilikom dojenja, samoinicijativno sam otišla na ultrazvuk. No, na Institutu za tumore dijagnosticiran mi je karcinom dojke – prisjeća se Simona šoka i ponavljanja da u njezinoj obitelji nitko nije imao karcinom dojke. Tjedan kasnije, u 37. tjednu trudnoće, rodila je te ubrzo krenula na kemoterapiju i zračenje, a potom i na operaciju.

– Uz supruga i našu kćerkicu Izabel lakše sam trpjela bolove, mučninu, gubitak kose i sve drugo što dolazi s bolešću i njezinim liječenjem. Međutim, najteže mi je pala mastektomija. Iako mi je napravljena inicijalno, s rekonstrukcijom dojki, par mjeseci kasnije zbog infekcije sam opet završila pod nožem. Izvadili su mi jedan implantat. Ni trauma zbog dijagnoze, ni kemoterapija, ni gubitak kose nisu mi toliko teško pali kao gubitak dojki. Moje tijelo više nije bilo moje. Ništa od starog donjeg rublja mi nije odgovaralo. Spoznaja da se moje tijelo zauvijek promijenilo bacila me u depresiju. Više od pola godine nisam se mogla pogledati u ogledalo – nastavlja Simona Augustić, dodajući da su joj najviše pomogli postporođajni hormoni.

Unutarnja snaga

– Živjela sam za svoju kćer – sebe nisam ni doživljavala, kao ni svoju dijagnozu. S kemoterapije sam jurila doma kako bih otišla s Izabel u šetnju. Krstili smo je na našem vjenčanju, kad joj je bilo sedam mjeseci. Bilo je to najljepše vjenčanje, iako sam imala samo dva milimetra kose na glavi.

Jedan dan je, kaže, jednostavno postala ponosna na njega, zahvalna za sve što je izdržalo tijekom liječenja. Za unutarnju snagu koju joj je dalo, pomoću koje su strahovi i izazovi prerasli u samopouzdanje i ljubav prema sebi.

– Ljepota je u prihvaćanju sebe kakvima jesmo, sa svim nesavršenostima – naglašava Simona Augustić, dodajući da svojom odjećom ženama koje je zadesila sudbina poput njezine želi pomoći da se ponovno osjećaju ljepše i bolje, potpuno, simetrično i privlačno.

– Ne znam pogađa li mastektomija ženu više fizički ili emocionalno. Nevjerojatno je, primjerice, da na našem tržištu nemamo izbor kupaćih kostima koji bi barem približno, ako ne potpuno, odgovarao našem stilu, vratio nam samopouzdanje i u kojem bismo se mogle dostojanstveno prošetati plažom… Neće sve žene rekonstruirati grudi, kod nekih rekonstrukcija neće ni uspjeti…Kao kod mene na jednoj dojci, neke će je prolaziti tek nekoliko mjeseci nakon zračenja, ali i u tom periodu moraju se moći osjećati lijepo i potpuno – smatra Simona Augustić.

gloria članak mastektomija simona augustić

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)